Myter och missuppfattningar om hypnos
Eftersom det på grund av scenhypnos, filmer och annat florerar så många myter och missuppfattningar om hypnos syftar denna sida till att avmystifiera hypnosen. Hypnos är ett fullständigt naturligt tillstånd. Du befinner dig i ett mer eller mindre hypnotiskt tillstånd varje gång du dagdrömmer eller är på väg att somna, eller när du är uppslukad av en spännande bok eller ett TV-program.
Vad är hypnos?
Hypnos är ett medvetandetillstånd som är lika naturligt som det dagsmedvetna tillståndet och sömn. Man har sett att hypnos och drömsömn har det gemensamt att ögonen ibland rör sig snabbt under ögonlocken åt olika håll. Det kallas REM (Rapid Eye Movement). Under REM-sömnen (annat namn för drömsömnen) blir kroppen kataleptisk, det vill säga stel så att man inte lever ut sina drömmar och fäktas i sömnen. Ett visst mått av katalepsi kan även upplevas under hypnos, men den bryts snabbt när man bestämmer sig för att öppna ögonen och aktivera sig igen.
Då man mäter hjärnvågornas frekvens med EEG kan man se att det hypnotiska tillståndet (övervägande alfa- och thetavågor 4-13 Hz) ligger i gränslandet mellan sömn (delta-theta 0,2-8 Hz) och normal vakenhet (beta 13-26 Hz).
Hypnos kan definieras som ett tillstånd av samtidig mental avslappning och fokuserad uppmärksamhet.
All hypnos är självhypnos. När du går in i hypnos slappnar du av mer och mer både mentalt och i kroppen. Du tillåter dig själv att bli en mottagare av dina egna inre föreställningar som du upplever på det sätt som du kan. Avslappningen upplevs oftast som mycket behaglig.
Då du riktar din uppmärksamhet inåt i dig själv minskar samtidigt din uppmärksamhet på saker som sker omkring dig. Efter ett tag minskar även uppmärksamheten på kroppen och det kan kännas som att delar av den börjar domna bort. Till skillnad från när du sover förblir du dock delvis medveten om din kropp och omgivning, men du fokuserar mindre på den. Samma sak sker när du lever dig in i en spännande bok.
10 vanliga frågor med svar
1. Är alla mottagliga för hypnos? Alla kan gå in i hypnos eftersom det är ett normalt tillstånd mellan vakenhet och sömn (se ovan). De flesta kan också bli hypnotiserade av någon annan, men inte alla eftersom det förutsätter en vilja att bli hypnotiserad samt normal koncentrations- och föreställningsförmåga.
2. Är hypnos en form av terapi? Både ja och nej. Hypnos är i sig egentligen inte någon terapi, men man skulle ändå kunna säga att det är ett terapeutiskt verktyg, eftersom avslappningen och lugnet som hypnosen ger är välgörande i sig och eftersom annan terapi underlättas då klienten befinner sig i hypnos. Anledningen till det sistnämnda är att vi i hypnos har lättare att minnas och komma i kontakt med våra känslor. Även inlärningsförmågan och kreativiteten förbättras på grund av den ökade avslappningen och fokuset på de inre föreställningarna.
3. Är hypnos sömn? Hypnos är det grekiska ordet för sömn och har en tydlig koppling till REM-sömnen (se ovan). Man skulle kunna säga att REM-sömnen är den djupaste formen av hypnos, men de flesta väljer att definiera hypnos som ett tillstånd skiljt från sömn. Dock kan hypnos övergå i sömn om man är trött eller sömnig.
4. Kommer jag att vara medvetslös under hypnosen? Nej. Med största sannolikhet kommer du att vara medveten och minnas det mesta som sagts under hypnosen. Vanligen minns människor sina upplevelser under hypnos bättre än sina vardagsupplevelser. Är du trött och somnar under hypnosen så väcker jag dig, för annars är det svårt att utföra terapi.
5. Finns det någon risk att jag fastnar i hypnosen? Nej. Vill du avbryta hypnosen är det bara att öppna ögonen och resa dig upp. Däremot kan du tycka att tillståndet är så behagligt skönt att du gärna vill stanna kvar i det. Om du går djupt in i hypnos kan du uppleva en viss katalepsi (se ovan), men den släpper snabbt när du vill återgå till fullt dagsmedvetet tillstånd.
6. Kan jag bli styrd eller kontrollerad under hypnos? Ja, och det kan man bli även i fullt dagsmedvetet tillstånd av till exempel manipulativa försäljare. Sådan styrning handlar mer om moral och viljestyrka än om huruvida man befinner sig i hypnos eller inte. Av hypnosterapi är det ju meningen att du ska bli hjälpt att må bättre, vilket förutsätter att du känner tillit till din terapeut. Det utesluter alla former av negativ manipulation. Även om du är mer mottaglig för suggestioner under hypnos på grund av en ökad inlärningsförmåga är din fria vilja alltid med dig. Skulle du mot förmodan få suggestioner under hypnos som du inte vill ha så förkastar du dem och du avbryter hypnosen när du vill.
7. Kan jag under hypnos förmås att säga eller göra något mot min vilja? Även i dagsmedvetet tillstånd händer det att vi säger och gör saker som vi sedan ångrar. Så ja, det är troligen möjligt, men åter igen är det mer en fråga om moral och viljestyrka. Eftersom syftet med hypnosterapin är gott och du alltid har din fria vilja i behåll kan du vara helt lugn. Under de flesta omständigheter, inklusive hypnos, är det bara du som kan kontrollera vad du säger och gör. Som hypnosterapeut respekterar jag självklart också ditt privatliv. Skulle jag mot förmodan ställa en fråga som du inte vill svara på så svarar du helt enkelt inte på den.
8. Kan du trolla bort mina symptom med hypnos? Nej. Även om hypnos är ett kraftfullt terapeutiskt verktyg är det ingen magi. Precis som vid allt annat terapeutiskt arbete krävs tillit i relationen mellan dig som klient och mig som terapeut och att vi tillsammans arbetar för att uppnå önskat resultat. Vid lyckat samarbete kan förstås symptom lindras eller upphöra helt, och det kan ta alltifrån en session i enstaka fall till några sessioner i de flesta fall.
9. Kan jag bli beroende av hypnos? Nej, egentligen inte, men precis som frisk luft, motion, yoga, meditation eller annat som du upplever att du mår bättre av kan hypnos bli en ”positiv drog”. Min definition av en positiv drog är att du även långsiktigt mår bättre av den, och att den är fullständigt naturligt och ofarlig.
10. Ställer du upp som scenhypnotisör på vår fest? Nej. Jag ägnar mig endast åt hypnos i terapeutiskt syfte. Hypnos i underhållningssyfte finns det andra som jobbar med och du kan säkert finna dem genom att söka vidare på nätet efter scenhypnos eller estradhypnos.
Hör om hur hypnosterapi går till
Läs vad andra klienter skriver om hypnosterapi