Städa inombords

Fyra typer av försvarsmönster och hur du bryter dem

Hur du kan bryta egna, uttjänta försvarsmönsterDu har säkert hört uttrycket kamp- eller flyktreaktion i samband med stress. I en stressad situation väljer vi instinktivt att kämpa eller fly. Förutom kamp och flykt finns ytterligare två stressreaktioner eller försvar som jag beskriver i denna artikel.

Vi använder alla mer eller mindre av de fyra olika försvaren – kamp och flykt, samt kryp och frys. De av dessa fyra försvar som fungerade bäst när vi växte upp har i regel utvecklats till våra mest dominerande försvarsmönster som vi har kvar än idag.

När försvaren har blivit till mönster kan de skapa problem för oss i livet, och därför är det bra att kunna bryta dessa mönster.

Om du har ett eller ett par sådana dominerande försvarsmönster, och din situation och dina möjligheter har förändrats sedan du började utveckla dem, kan det vara väl värt att börja bryta mönstren. Därmed släpper också mycket stress och du kanske kan börja njuta och glädjas mer av livet.

Först beskriver jag de olika försvarsmönstren och varför vi har utvecklat dem. Sedan förklarar jag hur du kan bryta vart och ett av dem.

Läs hela inlägget

Konsten att övervinna rädsla

Hur du kan övervinna rädsla att gå din egen vägDitt första steg mot att övervinna en rädsla är att välja att göra det – att ta beslutet. Om inte förr, så kommer du att ta det beslutet när det står klart för dig att konsekvenserna av att behålla rädslan är allt annat än de du önskar, samtidigt som konsekvenserna av att övervinna och släppa rädslan är precis de du i själ och hjärta önskar.

Intuitivt vet du förmodligen vad du behöver göra för att övervinna din rädsla. Rädslan säger till dig att du ska undvika något för att det kan vara farligt, och det kan den göra även om du i ditt hjärta och ditt förnuft vet att det du undviker egentligen inte är så farligt eller riskfyllt. Du kanske ser andra människor som mer eller mindre bekymmersfritt ägnar sig åt det som du undviker, men egentligen också vill kunna göra.

Det kan exempelvis vara att umgås socialt, att umgås med djur, att vara på hög höjd, att tala inför en grupp eller, som i seriestrippen ovan, att våga gå sin egen väg, stå upp för sig själv och säga nej trots grupptryck.

Kort och gott övervinner du rädslan genom att sluta lyda den.

Det kan låta enkelt, men som du säkert har märkt är det inte alltid så enkelt som att helt plötsligt bara sluta lyda rädslan. Det beror på att mönstret att följa rädslan är väl inpräntat och inövat. Det har att göra med vår överlevnadsinstinkt, som i sig är god då den ser till att vi överlever fysiskt och känslomässigt.

Men även när vi vet att rädslan är överdriven tenderar vi att följa den, och vi gör det genom att medvetet och omedvetet göra så att vi undviker att känna den. På så sätt styr den oss. Därför kan vi behöva ha tålamod med oss själva och beslutsamt välja att bryta det här mönstret om och om igen.

I nästa bloggartikel ska jag beskriva hur du aktivt kan bryta mönstret på olika sätt beroende på vilket dominerande försvarsmönster du har; kamp, flykt, kryp eller frys. I denna artikel fokuserar vi på det mest grundläggande steget efter att vi har tagit beslutet – att våga känna rädslan.

Läs hela inlägget

Krymp din inre kritiker

Utöva självförsvar mot toxisk inre kritiker och självmedkänsla med inre barnetÄr du ofta stressad eller uppgiven på grund av negativa tankar och höga krav på dig själv? Tänk om det beror på att du har en inre kritiker som skrämmer upp dig, piskar på dig och trycker ner dig. Och tänk om den kritikern går att krympa, så att du blir lugnare och snällare mot dig själv. Det är enligt min erfarenhet fullt möjligt, för det har jag upplevt både med mig själv och med klienter som jag har arbetat med.

Läs hela inlägget

Dina 6 känslomässiga behov och Maslows behovstrappa

För att leva här på Jorden behöver vi tillgodose våra behov, som är både fysiska och psykiska. De fysiska behoven känner vi väl till: luft, värme, vatten, skydd, sömn, mat, toalett, aktivitet, sex och vila. Att vi även har psykiska, känslomässiga behov tänker vi kanske inte lika ofta på, men medvetet eller omedvetet strävar vi hela tiden efter att tillgodose dem.

I den här bloggartikeln förklarar jag de sex känslomässiga behoven enligt Tony Robbins och hur prioriteringen mellan dem påverkar vår livskvalitet. Sedan gör jag en jämförelse med Abraham Maslows behovstrappa, även kallad behovspyramid, med fem nivåer. På slutet ställer jag några frågor till dig så att du kan utvärdera hur väl du själv tillgodoser dina känslomässiga behov.

De sex mänskliga behoven enligt Tony Robbins

6 känslomässiga behov enligt Tony RobbinsVåra sex känslomässiga behov enligt Tony Robbins

Läs hela inlägget

Tillgodose dina känslomässiga behov bättre

 

Uppgradera ditt liv med hypnosterapi

Hur kommer det sig att vi kan sitta så fast i våra negativa tankar, känslor och vanor?

Varför kan vi inte med viljekraft bara släppa våra grubblerier, rädslor och beroenden?

Hur kommer det sig att vi många gånger skjuter på att förverkliga sådant som vi drömmer om och istället ägnar tiden åt sådant som bara ger kortvarig tillfredsställelse?

Läs hela inlägget

I ditt lugn växer modet att städa

I lugnet växer modet att städa

När lugnet och stillheten har infunnit sig händer det ibland att sådant som vi bär inom oss kommer till medvetandet. När vi slappnar av mentalt börjar en del av det som annars är undermedvetet att bli medvetet. Sådant som är känslomässigt laddat kan pocka på uppmärksamhet.

Läs hela inlägget

Boka tid

Här bokar du tid online för personlig hypnosterapi/ coaching hos mig i Malmö eller på distans via Zoom:

Boka tid för hypnosterapi

Du kan även ringa mig på 0736-40 36 28 (om jag inte svarar så spela in ett meddelande och ange ditt telefonnummer) eller ta kontakt via e-post.

Mottagning

Mottagning tisdag-fredag i Artist- & Musikerhälsans lokaler i Malmö.

Magnus Hjerpe, Helahuma AB
Östra Rönneholmsvägen 9 B
211 47 Malmö

0736-40 36 28

Karta